Ahad, 25 November 2012

CERMIN

CERMIN
               
                    Sejak kecil kita telah pun melihat cermin. Melihat diri secara tersurat. Andai cermin itu boleh merakam, tentu beribu-ribu rakaman telah dibuat . Merakam wajah setiap kali dan setiap hari kita menghadap cermin.Apabila dipantulkan rakaman itu, fasa-fasa perubahan pada diri pasti terlihat. Persis perubahan fasa pada bulan, berperingkat-peringkat dari anak bulan kemudian mengembang menjadi bulan purnama. Bedanya bulan berbalik semula kepada anak bulan sedang kita tidak akan kembali kepada fasa anak bulan, justeru lebur menjadi tanah dan debu.


               Melihat diri dalam cermin, merapi kehodohan yang ada pada diri supaya diri tidak hodoh lagi. Merawat cacat-cela agar tidak cacat lagi. Yang selekeh diperkemaskan, kulit yang kendur diketat-ketatkan. 


Sungguh cermin tidak berbohong. Dari dalam cermin akan memperlihatkan keindahan, dari dalam cermin akan memperlihat kehodohan.Dari dalam cermin juga memperlihat diri.....diri yang tidak akan kekal abadi. Semakin usia meniti-niti , menjejaki detik-detik masa, semakin takut pula hendak menghadap cermin. Tuan Sutung Umar RS bertanya, berapa kali kita menghadap cermin? Tidak pasti. Namun yang pasti kita semakin kurang melihat cermin apabila keindahan diri perlahan-perlahan tanggal satu persatu. Hanya yang mengenal hakikat diri, akan melihat cermin berulang kali,mencari-cari kelemahan diri untuk sentiasa diperbaik kerana dari dalam cermin, dia sebenarnya tidak melihat dirinya justeru yang dilihat adalah kehebatan yang menciptakan dirinya daripada tanah/nutfah lalu membentuk manusia sempurna lalu dikembalikan semula menjadi tanah. Subhana-Allah.......tuan Sutung, saya tidak mampu lagi untuk meneruskan kata-kata ini dan terima kasih mencetuskan kesedaran ini. 


sh. umamah sy. abdullah al-edrus
11 November 2012

Tiada ulasan:

Catat Ulasan