Ahad, 22 September 2013

SABAR YANG CANTIK

Sabar Yang Cantik.

Hampir setiap hari dalam Ramadan aku akan berdiri di tepi jendela. Menanti andai ada kelibat yang sudi datang untuk sedekahkan barang sepiring kuih atau semangkuk bubur lambuk barangkali. Juadah berbuka puasa buat memaniskan tekak atau memperisakan rasa untuk kami adik-beradik yang sudah tidak berbapa. Namun setiap kali azan maghib berkumandang tanda waktu berbuka, kami sekadar berbuka nasi dan lauk ikan yang telah dicatukan untuk setiap seorang.

                     Namun aku tidak berputus asa. Aku terus menanti dan menanti sehingga menjelang Syawal. Aku terus menanti di tepi jendela. Menantikan pula kalau-kalau ada kelibat yang sudi membelikan aku dan adik-beradikku baju baharu untuk meraikan hari yang gembira. Namun ternyata, penantian itu berakhir dengan kehampaan. Takbir Aidil-Fitr yang beralun merdu dari corong menara masjid pada garis shafaq di kaki langit, menandakan Syawal mula berlabuh membuatkan hati aku semakin hiba.

                   Mengubati hati yang luka, aku membongkar baju lamaku. Membelek-belek baju yang dibeli pada lebaran yang lalu dan telah pun aku pakai beberapa kali.Baju itu aku seterika lalu aku gantungkan untuk dipakai menjelang pagi syawal nanti. Aku memerhati baju itu. Mataku tidak berkedip. Sekurang-kurangnya aku tidak akan telanjang pada hari yang bermakna dan masih tertutup aurat sepanjang aku tidak berayah. Aku berkata dalam diam sekadar cuba menbendung perasaanku.

                 Hari ini, apabila aku menyoroti masa silamku, pengalaman itu sangat berharga buat diri.Aku tidak pernah menyesal menjadi anak yatim. Tidak pernah jengkel kerana tidak menjamah juadah berbuka yang enak pada malam Ramadan. Tidak terkilan kerana tidak mendapat baju baharu menjelang Syawal. Justeru aku amat bersyukur kerana tidak pernah kebuluran sepanjang aku hidup dalam kemiskinan. Aku tidak pernah kelaparan barang sehari pun.

                    Justeru menjadi anak yatim banyak mengajar aku menghargai kehidupan. Menjadi anak yatim membuatkan aku menyanjung tinggi kesabaran ibuku. Ibu tunggal yang membesarkan enam orang anak-anaknya yang masih kecil dalam serba kekurangan.Ibu tunggal yang tidak pernah bersungut atas takdir yang dipikulkan ke atas bahunya. Aku banyak belajar daripada kecekalan ibu tunggal ini. Menjadi anak yatim banyak mengajar aku mengenal Tuhan. Sesungguhnya Tuhan, rahmat-Mu amat luas.Fa shabrun jamil.Maka bersabarlah yang cantik.


sh. umamah sy. abdullah al-edrus

11 Julai 2013

12:00

Tiada ulasan:

Catat Ulasan