Sabtu, 12 Oktober 2013

Al-HIJR : BATU GUNUNG Juzuk 14 : Surah 15
Al-HIJR
BATU GUNUNG
Juzuk 14 : Surah 15                  Al Hijr adalah nama dari surat ini. Erti yang asal adalah ‘Batu Besar’ atau ‘Batu Gunung’. Turut menjadi nama daripada negeri kediaman kaum Thamud yang didatangi oleh Nabi Saleh, satu antara nabi-nabi yang dibangkitkan dalam kalangan bangsa Arab. Nabi-nabi daripada arabi ialah Nabi Hud, Nabi Saleh, dan Nabi Muhammad. Di hitung juga nabi arabi, Nabi Ismail sebab dia diutus kepada Bani Jurhum yang datang daripada bangsa Arab.


                         Disebut tempat kaum Thamud itu dengan al-Hijr kerana negeri mereka terdiri daripada lembah-lembah dan gunung-gunung batu. Mereka mempunyai kepintaran membangun rumah-rumah dan gedung-gedung yang indah megah yang dapat mempertalikan bukit-bukit dengan lembah dan dapat memahat batu-batu gunung itu untuk bangunan. Kisah mereka tersebut dalam surat ini dari ayat 80-ayat 84.                    Pada surat yang terdiri daripada 99 ayat ini, kita mendapati betapa hebat tentangan kaum Quraisy terhadap ajaran Islam dan sangat kasar sikap permusuhan mereka. Dan bagaimana pula dengan tangkasnya Nabi Muhammad salLahu alayhi wassalam mengemukakan dalil-dalil ajaran Tuhan dan mengambil juga perbandingan kepada kaum-kaum yang telah binasa kerana menentang Nabi-Nabi dan Rasul-rasul mereka.


              Pada surat ini pun dikisahkan kembali tentang pertentangan manusia pertama Adam dengan iblis dan betapa iblis diberi kesempatan melakukan tipu dayanya kepada Insan dan Tuhan memberi ingat kepada iblis bahawa hamba-hamba Tuhan yang ikhlas tidaklah akan dapat dikuasainya sehingga meninggalkan kesan dalam jiwa bahawa sanya keselamatan kita hanya akan terjamin apabila mengabdikan diri kepada Allah dengan sungguh-sungguh pengabdian.

                       Menurut kebiasaan, juzu’ ini sebagai juzu` ke 14 daripada al-Quran dimulai pada ayat yang kedua.Yang pertama adalah akhir daripada juzu’ yang ketiga belas. Ini disebabkan pada zaman dahulu al-Quran telah dibahagi-bahagi menjadi 30 juzu’, menilik beberapa helainya iaitu lapan helai untuk satu juzu’ dengan tidak menilik kepada permulaan surat agar mudah orang membacanya di dalam masjid, kerana amat berat mushhaf yang ditulis dengan tangan diangkat orang.. Dari sinilah asalnya al-Quran 30 juzu’ itu. Dan itulah sebab maka juzu’ 14 dimulai pada ayat 2 dan ayatnya yang pertama masuk pada juzu’ ke 13.

                   
Namun apabila al-Quran mula ditafsirkan tidaklah kita berpegang lagi kepada hitungan juzu’ , apatah lagi khusus bagi juzu’ ke 14 ini yang ketinggalan satu ayatnya pada juzu’ sebelumnya. . Oleh sebab itu dalam penafsiran juzu’ ke 14 ini, ayatnya yang pertama kita ambil daripada hujung juzu’ ke 13 dan kita letakkan sebagai yang mual-mula ditafsirkan pada juzu’ yang ke 14. Sebagaimana kita lakukan pada tafsir juzu’ ke 12, Surah Hud juga adanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan